ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΑ ΡΕΜΑΤΑ – ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ Η ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ιδιοκτησία των υδατορεμάτων του πρώην Οργανισμού Αποχετεύσεως (ΟΑΘ), που ήδη είχαν περιέλθει στην ΕΥΑΘ ΑΕ μεταβιβάσθηκε στα πάγια της ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ.

Για τους χαρακτηρισμένους ως χώρους πρασίνου, η ιδιοκτησία έχει περιέλθει στους οικείους ΟΤΑ, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από τον «Καλλικράτη». Εκεί, την ευθύνη για την καθαριότητα του ρέματος, αλλά και την ευθύνη της γενικής καθαριότητας και συντήρησης του χώρου έχει ο εκάστοτε Δήμος, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν.3463/2006 -κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων σε συνδυασμό με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010, όπου αναφέρεται ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Δήμων είναι και η καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής τους περιφέρειας.

Την ευθύνη αστυνόμευσης για τυχόν ανθρώπινες ή άλλες παρεμβάσεις στα ρέματα τις έχει η αρμόδια Περιφέρεια και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της (άρθρο 186 κεφάλαιο ΣΤ περ. 15 Ν.3852/2010).

Δείτε αναλυτικά την ισχύουσα νομοθεσία στα ρέματα ΕΔΩ.

Οι ενέργειες της ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ

Μέσα στον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης παραμένουν ανοιχτά τμήματα υδατορεμάτων τα οποία παρουσιάζουν πλούσια βλάστηση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου εντοπίζεται αυθαίρετη καταπάτηση και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ έχει ήδη ξεκινήσει σχετικές ενέργειες, ώστε να δοθεί λύση για το ρέμα Χορταζτήδων, στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, ενώ στο άμεσο μέλλον θα προβεί και σε άλλες αντίστοιχες ενέργειες για τη διευθέτηση των ρεμάτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της. (Δείτε αναλυτικά τα βασικά ρέματα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης ΕΔΩ).

Επιπλέον, κατόπιν συνεδρίασης του  Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων, με θέμα τις ενέργειες  για την επίλυση του ιδιοκτησιακού στην περιοχή του ρέματος  «Κυβερνείου» και  της  διευθέτησης  του  ρέματος  με  υπόγειους  αγωγούς  για  την  υδραυλική παροχετευτικότητά του, αποφασίστηκε και εστάλη επιστολή/ αίτημα προς  τον  Υπουργό  Υποδομών  και  Μεταφορών, ζητώντας  με  τις  υπηρεσίες  του  να  προβούν  στην  διευθέτηση  του  ρέματος  «Κυβερνείου» (από την οδό Αναξιμάνδρου έως την Περιφερειακή Τάφρο Θεσσαλονίκης), σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

 

prev next
Σχετικά με εμάς

H Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων συστάθηκε με σκοπό τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων και λοιπών παγίων που της μεταβιβάσθηκαν από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.

Επικοινωνία

  Λεωφ. Κων. Καραμανλή 67, Τ.Κ. 546 42
  eyathpagion (at) eypa.gr

Τηλέφωνα

Διεύθυνση
Παπαδοπούλου Ευαγγελία
(Αναπληρώτρια Προϊστάμενη)
  2310 953605

Τμήμα Διοικητικής & Οικονομικής
Υποστήριξης & Γραμματείας

Ήσυχου Δέσποινα
(Αναπληρώτρια Προϊσταμένη)
 2310 953606

Γραφείο Προμηθειών
Κατσάλη Ανθούλα
  2310 953586

Γραφείο Πληρωμών και
Λοιπών Οικονομικών Θεμάτων

Γάρου Ασημίνα
  2310 953600

Τεχνικό Τμήμα
Ιωαννίδης Νίκος
  2310 953601
Μήτσιου Γεωργία
  2310 953587
Τριανταφύλλου Αννέτα

Δικηγόροι
Τσιροπούλου Ελένη
  2310 953607

Μπλαζομύτης Ιωάννης
  2310 953582

Μετάβαση στο περιεχόμενο